Home » Rijbewijs halen
Een proefles is bedoeld als kennismaking tussen leerling en instructeur en om de lesauto te ontdekken. Na een proefles geven we een inschattingsadvies over welk pakket rijlessen het beste bij je past op dat moment. Een proefles duurt ongeveer 45 tot 60 min en is gratis voor leerlingen die bij de rijschool verder gaan. Mocht je voor een andere rijschool kiezen dan vragen we 40 euro voor de proefles als tegemoetkoming in de gemaakte kosten.
Tijdens een proefles gaan we daadwerkelijk een stukje op de weg rijden zodat we kunnen zien hoe je daar op reageert. Dat is spannend en leuk, maar het gaat altijd goed, je wordt geholpen waar dat moet. De proefles wordt uiteraard aangepast op wat de leerling wil en kan, net zoals dat met de rijlessen ook zal gaan. Alle leerlingen verschillen van elkaar. Sommigen hebben al wat ervaring in sturen en remmen of zelf koppelen en schakelen. Anderen beginnen helemaal aan het begin. Het is uiteraard op de eerste plaats de bedoeling dat je het leuk vindt! Gewoon goed leren rijden in je eigen tempo.
De rijlessen gaan beginnen, maar hoe gaat dat nou eigenlijk? Alle leerlingen zijn verschillend dus iedereen krijgt lessen die op zijn of haar niveau zijn aangepast. We bouwen de rijlessen op aan de hand van een instructiekaart waar op staat wat je allemaal moet beheersen om klaar te zijn voor het examen en om straks veilig, vlot en zelfstandig te kunnen gaan rijden, zoals:
De Tussentijdse toets is een proefexamen waardoor je alvast kunt ervaren hoe het praktijkexamen verloopt. Je gaat met een examinator van het CBR het examen al een keer voor rijden. Je zult gaan zien hoe het er aan toe gaat bij het CBR en hoe de opdrachten worden gegeven door de examinator tijdens het examen.
Je zult ook ervaren wat het met jou zelf doet: ben je zenuwachtig en welke invloed heeft dat op je rijden? Als je de TTT hebt gedaan is het onbekende ervan af, weet je hoe het er aan toe gaat en is de kans van slagen hoger! Je zenuwen zullen minder zijn.
En het goed nieuws is: er is een bonus te verdienen. Je kunt vrijstellingen krijgen op je eerste praktijkexamen als je de twee bijzondere verrichtingen veilig uitvoert. Welke dat precies zijn is van te voren niet bekend. Bij de tussentijdse toets wordt ook van je verwacht dat je de auto kent: alles over de banden, onder de motorkap en in de auto de knopjes en waarschuwingslampjes in het dashboard.
De TTT duurt ongeveer 30 minuten. Je gaat rijden op aanwijzing van de examinator, een stukje op je navigatie en voert de twee bijzondere verrichtingen uit. Na de TTT krijg je van de examinator te horen hoe het is gegaan. Uiteraard ben je nog niet op examenniveau, dat hoeft ook niet. Je krijgt feedback over wat er goed is gegaan en waar we nog aan moeten werken. Je krijgt ook te horen of je de vrijstelling van bijzondere verrichtingen hebt behaald. Met deze informatie gaan we werken naar het examen.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is de uitvoerende dienst voor rij-examens in Nederland. Leerlingen machtigen hun rijschool om TTT’s en praktijkexamens te kunnen reserveren bij het CBR. Je hebt voor het machtigen je DigiD en het CBR-nummer van de rijschool nodig. Daarnaast moet je het formulier Zelfreflectie ingevuld meenemen. Download hier formulier zelfreflectie.
Bekijk hier de video van het CBR over het faalangstexamen.
Faalangst is de angst om te falen, te kort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen. Het is natuurlijk heel vervelend als je tijdens een rijles een prestatie wil leveren, maar er onzeker over bent dat je het niet gaat halen. Er gaan gedachten door je heen als: “Ik krijg vast een black-out” of “het zal me vast niet lukken”. Meestal presteer je door de angst minder. Je kan allerlei negatieve effecten gaan vertonen zoals zweten, trillen, uitstellen, gek doen, agressief worden, gekke gedachten, piekeren, slapeloosheid, hartkloppingen, noem maar op. Zaken die ervoor zorgen dat je minder goede resultaten behaalt.
Vormen faalangst
Bang zijn om te falen bestaat uit verschillende vormen. Hieronder staan bij elke vorm een aantal voorbeelden van situaties waarbij problemen met angst om te falen kunnen optreden:
Extreme vormen om te falen worden gerekend tot angststoornissen. Daarnaast kunnen examenvrees en plankenkoorts ook als vormen van angst om te falen worden gezien.
Negatief of positief faalangst
Faalangst kan soms een negatieve maar soms ook een positieve uitwerking hebben. Bij positieve faalangst helpt de aanwezige angst en de daarbij optredende spanningstoestand juist om beter te functioneren, of zich beter te concentreren dan onder normale condities het geval is. De stress of nervositeit vormt hier als het ware een extra prikkel, en werkt daarom dus positief. Ook kan positieve faalangst leiden tot het extra goed voorbereiden op een moeilijke taak of situatie waar men tegenop ziet.
Negatieve faalangst (de meest voorkomende) heeft daarentegen een desorganiserend karakter, speciaal in situaties waarin men op de prestaties wordt beoordeeld (rijexamens of taken die als moeilijk worden ervaren).
Onder dergelijke omstandigheden gaat ‘irrelevant gedrag’ een hoofdrol spelen: transpireren, uitstelgedrag, gekke gedachten, tobben, trillende handen, slapeloosheid, hartkloppingen, enz. zorgen ervoor dat leerlingen bijvoorbeeld dingen vergeten zijn die ze onder normale omstandigheden wel wisten. Dat noem je een black-out. De hierbij optredende (extreme) stress en angst werken dan negatief. Dit kan zelfs tot een vicieuze cirkel leiden. De faalangstige persoon presteert onder zijn kunnen door de faalangst, waardoor voor hem of haar bevestigd wordt dat hij of zij ‘het inderdaad niet kan’. Hierdoor zal deze persoon opnieuw faalangstig zijn bij een volgende gelegenheid, en vaak zelfs in ergere mate, omdat het ‘de vorige keer immers ook was mislukt’. Het is ook mogelijk dat hij of zij om die reden de test of taak slechter voorbereidt, ‘want ik faal sowieso’.
In beide gevallen heeft dit tot resultaat dat de persoon opnieuw kan falen, en de faalangst in stand blijft of verder versterkt wordt, zodat de cyclus zich herhaalt.
Drie tips bij het overwinnen van faalangst
Om faalangst te overwinnen is het nodig om zelfvertrouwen op te bouwen tijdens de rijles zodat er veranderingen kunnen plaats vinden. De volgende tips tot veranderen, openen de deur, zodat je kunt gaan handelen. Door te handelen boek je resultaten en krijg je zelfvertrouwen, dat is wat de cyclus van faalangst doorbreekt.
1 Fouten maken mag
Misschien wel de belangrijkste tip tegen faalangst is het beseffen dat fouten maken mag. Iemand die geen fouten maakt bestaat niet. Door fouten komen we verder in het leven. Als dit besef doordringt heb jij je faalangst overwonnen. Faalangst overwinnen is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk.
2 Geloof in jezelf
Het belangrijkste is zelfvertrouwen. Jij bent niet minder dan een ander en jij bent in staat jouw doelen te behalen. Als je dat ook echt gaat geloven, zal je van je faalangst afkomen. Wees niet meer bang en geloof in jezelf. Dit is het sterkste wapen dat je in kunt zetten tegen faalangst. De Wet van Overvloed zegt dat er altijd genoeg is voor iedereen. Een logisch gevolg daarvan is dat jij jouw resultaten kunt behalen. Als je verliest wat je riskeerde, dan is er altijd nog genoeg over om het nog een keer te proberen.
3 Leer van de behaalde resultaten
Je wilde jouw doel bereiken en het is niet gelukt. Maar desondanks ben je al op weg. Analyseer wat je beter kunt doen en waag de volgende poging. Volgens de eerste tip ben je niet perfect. Leer van je fouten en blijf er voor gaan.
Autisme
Mensen met autisme hebben moeite met multitasken, concentreren, non-verbale communicatie herkennen en onverwachte veranderingen. Autisme is eigenlijk een stoornis in datgene waar je je aandacht automatisch op richt. Ze zijn vaak meer gericht op dingen, dan op mensen. Soms zijn ze bijvoorbeeld bijzonder gefascineerd door auto’s. Dat lijkt oké, maar voor de mensen die om de auto’s heen lopen, is soms minder aandacht.
Vaker oefenen
Bij leerlingen met autisme is het niet een kwestie van iets wel of niet kunnen, maar het is de vraag of de leerling iets automatisch goed doet of niet. Dat automatisme ontbreekt vaak. Je moet iets echt aanleren. Door iets vaak te oefenen, kun je het automatiseren. Wanneer je een bepaalde vaardigheid oefent in situatie A, ga je ervan uit dat hij die vaardigheid net zo goed uitvoert in situatie B. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Je moet die vaardigheid dus ook oefenen in situatie B.
Mensen met autisme hebben moeite met het verdelen van de aandacht en schakelen niet zo makkelijk over naar iets anders. Ook hebben ze moeite met het houden van overzicht in ingewikkelde situaties waar veel prikkels binnenkomen, zoals drukke verkeerssituaties. Vaak hebben ze ook wat extra tijd nodig om te reageren, met name op situaties die ze nog niet kennen. Als ze eenmaal goed geoefend zijn, dan gaat dit beter.
ADHD en ADD
Mensen met ADHD en ADD zijn minder oplettend, sneller afgeleid en hun snelheid van reageren is wisselend. Ook zijn ze soms snel verveeld of vergeetachtig. En kunnen ze overkomen als hyperactief, gejaagd, beweeglijk en impulsief. Ik zie dat niet altijd als nadelig, het werkt ook in de kracht van een leerling. En daar ga ik mee aan de slag.
Rijles voor leerlingen met autisme, ADHD of ADD
We beperken de prikkels, zorgen voor niet te veel heftigheid in de lesauto en passen de lessen aan aan de leerling. De radio staat uit en de instructeur neemt geen telefoongesprekken aan tijdens de les. Oefeningen worden kort en duidelijk uitgelegd. We letten op non-verbale signalen van de leerling. Als de leerling overbelast raakt, passen we de les. We gebruiken indien nodig, de ‘hard-op-vertel-methode’: de leerling benoemt hardop wat hij /zij waarneemt en wat de deelhandelingen zijn.
De meeste leerlingen moeten, na het invullen van de gezondheidsverklaring eerst een rijtest afleggen om het niveau van de rijgeschiktheid te bepalen. De uitslag kan zijn:
Zo weet jij waar je aan toe bent en is ook de Rijschool en het CBR op de hoogte. Ook voorkom je zo een hoop onnodige rijlessen, wanneer je bijvoorbeeld niet rijgeschikt blijkt te zijn. Om op niveau te zijn voor het doen van de rijtest zijn gemiddeld 20 rijlessen nodig. Er is geen verplichting om je theorie al in je bezit te hebben voor de rijtest. Na een succesvolle rijtest is de volgende stap de tussentijdse toets en het praktijkexamen.
CBR-Rijschoolcode: 1502Z2
Vergierdeweg 76
2025TK Haarlem
+31(0)6 33645633
robert@snelmijnrijbewijs.nl
KVK: 52714594
IBAN: NL98RABO0129863637
© 2021: Robert Meijer