Examen tips

Tips om je goed voor te bereiden op je examen

Een succesvolle rijopleiding begint bij een goede rijschool! Kies voor een professionele rijschool met enthousiaste leerlingen, ervaren instructeurs en goed onderhouden lesauto’s. Een echt goede rijschool is niet per definitie duurder (zeker niet op de langere termijn!) maar je hebt wel een betere kans om in 1 x te slagen voor je rijexamen.

Bij een goede rijschool word je optimaal voorbereid en hoef je tijdens je rijexamen alleen maar te doen wat je ook tijdens je rijlessen doet.

Het is prettig te weten wat je precies te wachten staat bij je rijexamen. Hierdoor zal je minder zenuwen ervaren. Je rijinstructeur zal dit met je doornemen en zal ook tijdens je lessen een aantal keer met jou naar de examenlocatie rijden. Neem vooraf nog even voor jezelf het verloop van je rijexamen door. In dit filmpje zie je hoe het praktijkexamen verloopt.

Doe ook zeker een Tussentijdse toets! Een tussentijdse toets gaat precies zo in zijn werk als een echt rijexamen. Je weet dus na het doen van een tussentijdse toets precies wat je kunt verwachten op het echte rijexamen. Bovendien krijg je van de examinator nog een aantal rijexamen tips mee voor de echte dag!

Wanneer je uitgerust bent, heb je minder last van stress en ben je alerter. Zorg dus dat je de nachten voor je rijexamen voldoende slaap krijgt. Eet een lekker en gezond ontbijtje en sta op tijd op wanneer je ’s ochtends examen hebt, zodat je je niet hoeft te haasten. Voel je je fit en uitgerust, dan presteer je het beste!

Neem voor je examen nog een korte rijles. Je raakt zo de eerste spanning kwijt, kan je stoel en spiegels op je gemak goed instellen en krijg je de kans om er even in te komen voordat het echt moet gebeuren. Maak deze rijles ook niet te lang, anders raak je je concentratie die je nodig hebt voor je rijexamen juist weer kwijt!

Maak je tijdens je praktijkexamen een fout(je)? Ga jezelf dan niet beoordelen! Denk niet direct: “Nu ben ik toch al gezakt”. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Je hoeft immers geen foutloze examenrit te rijden. Je bent echt niet altijd direct gezakt wanneer je een foutje maakt. De examinator is er om te bekijken of je een zelfstandige en veilige bestuurder bent. Hij of zij is niet op zoek naar een kans om jou op een klein foutje te betrappen en je te laten zakken voor je rijexamen.

Maak je een foutje, beoordeel jezelf dus niet en ga verder met waar je mee bezig was: een goede examenrit neerzetten!

Hoewel je jezelf tijdens het rijden niet voortdurend moet beoordelen (zeker niet negatief!) is het wel goed om bepaalde situaties te onthouden. De examinator kan je namelijk na je examenrit vragen waarom je een bepaalde beslissing hebt gemaakt. Je antwoord kan het verschil maken tussen zakken of slagen!

Je maakt een goede indruk wanneer je een bepaalde beslissing in het verkeer die twijfelachtig was goed kunt onderbouwen. Bijvoorbeeld dat je de andere auto wel had gezien, maar dat er meer dan voldoende tijd was om veilig voorlangs te gaan.

Het gaat de ene leerling een stuk beter af dan de ander, maar positief denken helpt echt! Je voelt je zekerder en minder zenuwachtig waardoor je een betere rit neerzet. Geloof dat je het gaat halen, en vertrouw erop dat je laat zien wat je van je instructeur geleerd hebt!

Wanneer je vertelt dat je binnenkort gaat afrijden, krijg je waarschijnlijk veel ongevraagd advies of negatieve ervaringen van anderen te horen. Blijf gewoon rijden zoals je instructeur het je geleerd heeft en zoals je gewend bent te doen. Leg de negatieve verhalen over examinatoren naast je neer. Ze willen ook dat jij slaagt voor je rijbewijs en zijn er niet op uit om je te laten zakken!

Je instructeur kan tijdens je rijexamen met je meerijden. Dit vinden de meeste leerlingen prettig. Er zit een vertrouwd iemand bij je in de auto zodat je er niet alleen voorstaat. Bovendien kent je instructeur de examinator en dit zorgt voor een ontspannen sfeer in de auto.

Mocht je onverhoopt niet slagen voor je examen, dan is het ook een voordeel als je instructeur heeft meegereden. Je instructeur ziet waar het mis ging en kan hier met jou nog extra op trainen zodat je de volgende keer wel slaagt voor je rijexamen!

Word je alleen maar zenuwachtiger bij het idee dat er twee mensen meekijken i.p.v. één? Geef dit dan bij je instructeur aan. In dat geval ga je alleen op pad met de examinator en wacht je instructeur bij het CBR.

Zoals voor veel dingen geldt: met een goede voorbereiding is de kans dat iets lukt vele malen groter dan wanneer je je niet goed voorbereidt. Neem dan ook voldoende rijlessen. Vertrouw op het oordeel van je rijinstructeur. Deze is er niet om jou maar zoveel mogelijk rijlessen te laten volgen, maar om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid op het examen verschijnt. Dan heb je namelijk de meeste kans om in 1 x te slagen.

Wist je dat in Nederland een leerling gemiddeld 45 lesuren nodig heeft om zich goed voor te bereiden op het rijexamen?

Bij een goede voorbereiding op het rijexamen hoort natuurlijk ook een Tussentijdse Toets!